adsense

23 Ağustos 2013 Cuma

Define kullanımı

Sabitler de değişkenler gibi değer depolamaya yararlar. Sabitleri atamak için define() fonksiyonu kullanılır ve sabitler değişkenlerden farklı olarak betik içinde tekrar değiştirilemezler. 


PHP: 

PHP Kodu:
<?php 
define
("pazar""Haftanın en sevdiğim günü"); 
echo 
pazar?>


define() fonksiyonu 3 parametre alabilir. 3. parametresi isteğe bağlıdır. İlk parametre sabitin adı ikinci parametre sabitin alacağı değeri belirler. Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi sabitleri kullanmak için değişkenler gibi başlarına $ işareti koymuyoruz. Sadece sabitin adını yazıyoruz. 

Sabitlerde varsayılan olarak büyük küçük harf ayrımı vardır. PAZAR ile pazar aynı değildir. Eğer yukarıdaki örnekte echo PAZAR ifadesini kullansaydık ekrana PAZAR yazacaktı. Bu durumu define() fonksiyonunun 3. parametresi ile aşabiliriz. Sabitlerdeki büyük küçük ayrımını devre dışı bırakabiliriz. 


PHP: 

PHP Kodu:
<?php 
define
("pazar""Haftanın en sevdiğim günü"true); 
echo 
PAZAR?>


Yukarıdaki kod ekrana sabitin taşıdığı değeri yazar. 3. parametre true ve false mantıksal değerlerini alır. true büyük küçük harf ayrımını ortadan kaldırır, false ise tam tersini yapar. 

Sabitlerin kontrol edilmesi 

Sabitlerin var olum olmadığını defined() fonksiyonu ile kontrol ederiz. Yani sabit tanımladığımız define() fonksiyonunun sonuna sadece "d" harfi getiririz.


PHP: 

PHP Kodu:
<?php 
define
("pazar""Haftanın en sevdiğin günü"); define("sali""Salı sallanır derler"); 
if(
defined('cuma')) { 
echo 
"Cuma tanımlanmış"
} else { 
echo 
"Tanımlanmamış"
?>


define() fonksiyonun 3. parametresi defined() fonksiyonunu da etkiler. Varsayılan olarak defined() fonksiyonu da büyük küçük harf ayrımı yapar.
 
NOT:ALINTIDIR....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder